Grönsakstartar med råg och äppelkräm

2015-04-04 089

Ursprungsreceptet kommer från era 10:3

Receptet är beräknat till 6 personer

Vit majonnäs

75 g äggvita

20 g citronjuice

250 g olja

salt

ev lite dijonsenap

Mixa äggvita och citronjuice i stavmixer eller matberedare. Tillsätt oljan försiktigt och mixa hela tiden. Salta. Smaksätt ev med lite dijonsenap. Låt stå i kylen fram till servering.

 

Torkat rågbräck

400 g vatten

50 g fint rågmjöl + 50 g grovt rågmjöl eller 100 g av det rågmjöl du har hemma

15 g maltsirap eller brödsirap

20 g linfrö

1 g havssalt (plus lite extra ovanpå smeten)

0,5 g hel anis

Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp under ständigt vispande. Låt stå 10 minuter. Späd ev med lite vatten om det behövs för att få en mjukare konsistens.

Stryk ut ett tunt lager av smeten på ett bakplåtspapper. Smeten räcker till två plåtar.

Baka av på 170 grader i 20-25 minuter. Låt svalna. Bryt sedan oregelbundna flarn.

 

Selleri

1 stort rotsellerihuvud

Skala och ansa rotsellerin. Hyvla 20 st tunna rektangulära skivor på skärmaskin. Blanchera 1-2 min i lättsaltat vatten. Kyl snabbt ner i kallt vatten.  Lägg skivorna i lite fuktigt hushållspapper.

2015-04-04 078

 

Grönsakstartar med äpple

2015-04-04 075

1 gurka

2 blekselleristjälkar

1 1/2 gulbeta (eller polkabeta) i tunna skivor

5 tunna skivor rotselleri

1-2 msk rökt rapsolja

1-2 msk äppelcidervinäger

1/2 citron (eller apelsin), rivet skal och juice

1/3 dillknippe

1 äpple

ev lite dijonsenap

Skala och skär bort kärnhuset på gurkan. Skala bleksellerin. Tärna gurkan och blekselleri i mindre tärningar. Tärna betan och rotsellerin i mycket små tärningar.

Blanda grönsakerna tillsammans med olja, citron, finhackad dill och ev lite senap.

2015-04-04 077

Fyll sedan rotselleribladen med fyllningen och rulla i hop.

2015-04-04 081

Skala och tärna äpplet i mindre bitar och frys in på en tallrik.

Grönsaksrullen serveras tempererad och äpplet tinas sakta 5 min i rumstemperatur innan servering.

 

 Ljummen äppelkräm

200 g äppelkött (skalad och i småbitar)

20 g äppelcidervinäger

100 g vatten

35 g socker

Lägg allt i en kastrull och koka till äpplet är genomkokt, ca 10 minuter. Mixa helt slät.

Smaka av så krämen är syrlig-söt. Låt svalna.

Värm upp lätt innan servering då krämen skall serveras ljummen.

2015-04-04 082

 

2015-04-04 088

 

En reaktion på “Grönsakstartar med råg och äppelkräm

  1. Pingback: Härliga Vår | Malins kök

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *