Skördesallad

2015-07-23 476

Det är något visst med att odla sin egen mat och bara kunna gå ut i trädgården och plocka i hop en underbar sallad. De mindre fina salladsbladen och ruccolastängerna blir en underbad dressing, jag försöker alltid att använda hela råvaran och slänga så lite som möjligt.

2015-07-23 446

Blandande sallads sorter, i denna har jag röd plocksallad, grön plocksallad, sparrissallad, ruccolasallad, kinesisk spenat samt lite sockerärtor och timjan.

Skölj salladsbladen och låt torka mellan rena kökshanddukar. Man vill ha så torra salladsblad som möjligt, annars fastnar inte dressingen på salladen och det blir vattnigt.

Dressing;

salladsblad, mindre fina salladsblad som är på väg att bli lite tråkiga, i detta recept blev det lite spenat, röd plocksallad och stängerna till ruccolasallad, samt lite färsk timjan.

1 ägg

1 dl olivolja

50 g riven parmesanost

1 pressad vitlöksklyfta

2 tsk pressad citronsaft

några (typ 10 st) mandlar eller ta vilka nötter du har hemma (hasselnötter, pinjenötter, valnötter etc)

1-2 finhackade sardiner, går även bra med några små sardeller eller en liten ansjovis, det är sältan du är ute efter. Vill du inte använda fisk kan du ta några kapris och lite av kaprislagen.

salt & peppar

2015-07-23 455 2015-07-23 460

 

Lägg alla ingredienser utom olivoljan i en mixer och mixa till en slät puré. Medan mixern fortfarande går, häll långsamt i olivoljan och fortsätt mixa till du är nöjd med dressingens konsistens. Är den för tjock, tillsätt några droppar mjölk eller vatten, är den för tunn, tillsätt mer olivolja, eller lite mer ägg om du inte vill ha en så fet dressing.

 

2015-07-23 473

 

Snabbfritera några salviablad,

Hetta upp olivolja i en stekpanna med lite salt och peppar och lägg i salviabladen. Vänd dem lite då och då tills de är härligt krispiga. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.

2015-07-23 466 2015-07-23 463

 

Lägg alla salladsbladen i en stor skål och häll över 1/3 – 1/2 dressingen. Blanda runt så att alla salladsblad får dressing på sig.

Lägg upp på ett stort fat, (vill man servera salladen som en förrätt lägg upp på små portionstallrikar istället).

Lägg på sockerärtorna och lite hyvlad parmesanost. Garnera med lite ruccolasalladsblommor och/eller timjanblommor. Lägg på de friterade salviabladen och slutligen, ringla lite balsamico och olivolja runt tallrikens kanter. Avsluta med ett par tag med pepparkvarnen och några flingor flingsalt.

2015-07-23 469

Vi åt detta som en huvudrätt så jag serverade även lite levainbröd och olivolja till.

En reaktion på “Skördesallad

  1. Pingback: Mat från köksträdgården | Malins kök

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *