3 x skaldjursförrätt

  2015-11-05 1032 2015-11-05 1029  3x Skaldjur

Detta är en väldigt trevlig, lätt och fräsch förrätt. Salladsdressingen kan göras dagen innan och skaldjursmajonnäsen antingen några dagar innan, om man har skal i frysen eller på morgonen. Har man en stor kyl kan man tom lägga upp allt utom pilgrimsmusslorna på tallrikar innan gästerna kommer.

6 pers

Råmarinerad morot & gurka

1 stor morot

1 gurka

½ citron, saften

½ tsk socker

1 tsk olivolja

Lite salt

Skala och hyvla morot och gurka tunt med en potatisskalare. Tillsätt övriga ingredienser.

Låt marinera ca minst 15 minuter. Ta upp och rulla till små rullar som ställs upp vid servering.

 

Skaldjur

2st hummer

9 st Pilgrimsmusslor

12 st havskräftor (eller 30 färska räkor)

 Skala och pilla ut hummerkött och kräftor. Dela hummerstjärten i mindre bitar, försök att behålla hummerklon och kräftstjärtarna hela.

Ta bort muskeln från pilgrimsmusslorna.

 

Skaldjursmajonnäs

2015-11-05 1079

Olja;

150 g hummer/kräftskal

½ morot

½ palsternacka

½ gul lök

1 vitlöksklyfta

1 msk + 2 dl rapsolja

2 tsk kummin

2 tsk dillfrön

2 tsk tomatpuré

Skala och finhacka morot, palsternacka, lök och vitlök.

Fräs rotfrukterna i 2 msk olja i en gryta. Tillsätt kryddor och tomatpuré och stek på hög värme tills tomatpurén tar färg. Tillsätt skalen och låt dem steka ca 5 min under omrörning.

2015-11-05 1084

Häll på oljan och låt koka upp. Ta grytan från värmen och sätt på locket. Låt stå 1-2 h.

Sila av oljan, det tar ca 30 min. Spara oljan

 IMG_4227

Majonnäs;

1 äggulor

½ tsk dijonsenap

1 tsk rödvinsvinäger

1 tsk citronsaft

2 droppar Worcestersås

Ev 1 droppe tabasco eller lite chilipeppar

Skaldjursoljan

Lägg ägg, senap, vinäger och citron i en matberedare, droppa i oljan medan matberedaren går. Smaka av med Worcestersås, tabasco/chilipeppar och salt.

 

Grön salladsdressing

2015-07-23 455

50 g salladsblad

1 äggula

½ – 1 dl olivolja

25 g riven parmesanost

½ pressad vitlöksklyfta

1 tsk pressad citronsaft

några (typ 5 st) mandlar eller ta vilka nötter du har hemma (hasselnötter, pinjenötter, valnötter etc)

1-2 finhackade sardiner, går även bra med några små sardeller eller en liten ansjovis, det är sältan du är ute efter. Vill du inte använda fisk kan du ta någon kapris och lite av kaprislagen.

salt & peppar

Lägg alla ingredienser utom olivoljan i en mixer/matberedare och mixa till en slät puré. Medan mixern fortfarande går, häll långsamt i olivoljan och fortsätt mixa till du är nöjd med dressingens konsistens. Är den för tjock, tillsätt några droppar mjölk eller vatten, är den för tunn, tillsätt mer olivolja, eller lite mer ägg om du inte vill ha en så fet dressing.

2015-07-23 4602015-07-23 473 - Copy

Sallad

150 g blandade salladsblad

Lägg salladen i en skål och blanda med den gröna salladsdressingen. Ta i lite i taget tills du är nöjd.

 

Pilgrimsmusslor

Pensla pilgrimsmusslorna runt om med olivolja och lägg i en het stekpanna. Salta och peppra och halstra ganska fort.

Skär i några bitar och servera direkt.

 

Servering

Lägg upp den dressade salladen på en tallrik. Rulla den råmarinerade moroten och gurkan och ställ dem upp.

Klicka ut tre cirklar med lite majonnäs och lägg hummer på en, kräftor på en och pilgrimsmussla på en. Riv över lite lime/citronzest.

2015-11-05 10862015-11-05 1030

En reaktion på “3 x skaldjursförrätt

  1. Pingback: Matlagningskurs i höstens tecken | Malins kök

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *