Räksallad

Denna lilla rätt är en jätte bra lätt förrätt om man kommer att servera en tyngre huvudrätt. Alternativt så serverar man en större portion av det som en trevlig enkel huvudrätt, antingen till fredagsmyset eller varför inte utomhus till sommaren med ett svalkande glas rosé till?

2015-01-04 068

Räksallad

1 huvud endiversallad

50 g ruccolasallad

500 g färska räkor med skal

1 paket saffran

½ dl vitt vin

1 vitlöksklyfta

½ röd chili

1 msk olivolja

 

Dressing

25g babyspenat

25 g ruccolasallad

50 g parmesanost

40 g mandlar

1 ägg

1 dl rapsolja

Örter

Spiskummin

Salt

Peppar

 

Börja med dressingen.

Lägg alla ingredienser utom oljan i en matberedare och mixa, droppa i oljan i en tunn stråle tills dressingen får en fast konsistens. Smaka av med salt och peppar. Låt stå i kyl till servering.  2015-01-04 0562015-01-04 059

Håller ca 2 dagar i kylen.

 

Skala räkorna och lägg i en skål.

Skölj salladen och lägg i en skål, skedar över dressing och vänd runt så att alla salladsblad täcks med dressing. Lägg upp på tallrikar.

Finhacka chilin och vitlöken, fräs upp med olivoljan, tillsätt vinet och saffran, låt koka upp. Lägg slutligen i räkorna, och rör runt. Stäng av plattan och låt räkorna stå ca 2 minuter för att suga upp smaken.

2015-01-04 063

Skeda upp lite räkor ovanpå den dressade salladen. Servera ev med en bit vitlökssurdegsbaguette till.

2015-01-04 064