Sommarens bär

2014-09-16 Italien 21482015-07-23 497

Sommaren bjuder på en otrolig massa godsaker i form av bär. De är givetvis godast att äta helt färska och nyplockade. Men dessvärre är vår bärsäsong kort så det gäller att göra det mesta av den och ta tillvara på alla dessa godsaker, så att man på det sättet förlänger säsongen och kan mumsa hela året.

Jag är en stor anhängare och förespråkare om att man skall ta tillvara på de råvaror man har, vare sig man köper dem, odlar dem eller går ut i naturen och plockar dem.

Jag både saftar men framförallt syltar en hel del och använder i princip uteslutande endast det jag själv har tillverkat. Jag fryser dessutom in rätt stora mängder bär, rabarber och tomater under sommaren för att kunna ta fram under resten av året. Och finns det någonting mer underbart än att en mörk november morgon kunna ha egenplockade blåbär på morgongröten, eller kunna bjuda på en rabarberpaj i januari? Jag brukar även frysa in hela klasar med vinbär, det blir en mycket vacker och god dekoration att ha på desserter.

2015-08-16 003

Tomaterna, oftast körsbärstomater fryser jag in hela och gör antingen tomatsås på under året, eller tillsätter som de är i slutet av en pastarätt. Helt underbart, tomater som man köper i butik har ju en tendens att inte smaka speciellt mycket under vinterhalvåret.

När du saftar, så ta tillvara på silresterna och koka sylt och marmelad på dem.

Viktigast av allt; använd ekologiska råvaror, framför allt citronerna, så du inte får i dig alla kemikalier de oekologiska är besprutade med.

Jag har skrivit ner mina favoritrecept på saft och sylt. Saften fryser jag in och den får under resten av året ligga som grund till en hel rad efterrätter.

Jag vill framför allt slå ett extra slag för fläderbärsmarmelad, vilken är min absoluta favorit, alla kategorier. Lite pilligt att rensa alla bär, men det är definitivt värt besväret.

2014-09-16 Italien 2164

Vad gäller lite extra smaksättningar så är det bara fantasin som sätter gränser. Vad sägs om björnbärssylt med choklad eller jordgubbsmarmelad med basilika och mynta?

Klicka på länkarna nedan så kommer ni till min hemsida och alla härliga recept.

Lycka till med bären!

Björnbärssylt med vanilj eller choklad

Citronsockerlag

Fläder & Citronmarmelad

Fläderblomssaft

Fläderbärsmarmelad

Jordgubbsmarmelad med basilika och mynta

Jordgubbssylt

Rabarbersaft

Rabarbersylt

Rabarber & Fläderblomssaft

Rabarber & Flädersylt

Rabarber & Jordgubbssylt

Röd Vinbärsgelé

Röd Vinbärssylt

2015-07-23 489

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *